
Virškinimo traktas. Gleivinės
Visą mūsų virškinimo traktą nuo burnos iki išangės dengia gleivinės, kurių sveikata, gebėjimas regeneruotis ir pasigaminti yra tokie svarbūs, kad nusprendžiau jas tituluoti atskiru „organu“.
Pažeistos gleivinės konvencinėje medicinoje dažnai, deja, nelaikomos didele problema. Gavę gastroskopijos išvadą apie paraudusią ir sudirgintą skrandžio gleivinę dažniausiai negausite jokių patarimų bei gydymo, nes tai dar nėra opa. Visgi, nieko nekeičiant ši būklė netruks progresuoti ir pažeidimai bus rimtesni.
Skirtingose virškinimo trakto dalyse gleivinės funkcijos kiek skiriasi, tačiau visur jos svarba išlieka neginčyjama.
Ką daro gleivinė?
- Apsaugo nuo mechaninių pažeidimų (kietas, aštrus maistas, alkoholis).
- Skrandyje ir žarnyne gleivės saugo gleivinę nuo rūgšties, fermentų ir bakterijų poveikio.
- Imuninės ląstelės (pvz., limfocitai) padeda apsisaugoti nuo infekcijų.
- Gleivinė išskiria gleives, kurios palengvina maisto slinkimą ir apsaugo vidinius organų paviršius.
- Skrandžio gleivinė gamina druskos rūgštį (HCl), pepsiną, gastriną, kurie būtini virškinimui.
- Plonosios žarnos gleivinė gamina fermentus, kurie suskaido baltymus, angliavandenius ir riebalus.
- Plonojoje žarnoje gleivinė yra padengta gaureliais ir mikrogaureliais, kurie padidina paviršiaus plotą ir pagerina maistinių medžiagų pasisavinimą.
- Storojoje žarnoje gleivinė sugeria vandenį, elektrolitus ir kai kurias maisto medžiagas.
- Gleivinėje esančios nervinės ląstelės reguliuoja žarnyno judesius (peristaltiką).
- Gleivinė gamina hormonus (pvz., gastriną, sekretiną, cholecistokininą), kurie reguliuoja virškinimo procesus.
Sveika gleivinė regeneruojasi kas 3-5 dienas, todėl šiam energetiškai brangiam procesui reikia ne tik pačios energijos – ATP molekulių, bet ir būtinųjų maistinių medžiagų: nepakeičiamųjų amino rūgščių, mineralų, vitaminų.
Dažniausios gleivinės pažeidimo priežastys:
- Disbiozė
- Alkoholis
- Stresas
- Hormonų disbalansas
- Toksinai
- Vaistų, ypač nuolatinis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, vartojimas
- Autoimuninės ligos
- Hipotireozė (sulėtina viso virškinamojo trakto veiklą)
- Uždegiminiai procesai žarnyne
- Glitimas ir lektinai
- Baltymų, cinko, tam tikrų vitaminų deficitai (ypač A ir D)
- Chemoterapija
Kada galima įtarti, kad virškinimo trakto gleivinė pažeista?
- Jautriai reaguojama į rūgščius produktus arba papildus: citratą, malatą, askorbatą, vitaminą C, obuolių sidro actą, betainą.
- Skauda pilvą
- Pūčia pilvą
- Sutriko tuštinimasis
- Pablogėjus savijautai po tulžies tekėjimo stimuliavimo.
Kaip padėti savo gleivinėms?
Bet kokią sveikatos būklę geriausiai koreguoja 4 pagrindiniai stulpai: kokybiškas miegas, racionalus fizinis aktyvumas, gebėjimas greit atsistatyti patyrus stresą ir kokybiška mityba. Be šių kertinių aspektų noriu apžvelgti ir tam tikras pagalbines priemones, teigiamai veikiančias gleivinių būklę. Būdama mitybos specialiste visgi negaliu nepakomentuoti raciono, nuo kurio korekcijos ir reikia pradėti.
- Rekomenduoju kurį laiką, bent 8-12 savaičių taikyti eliminacinę mitybą. Atsisakykite ar bent jau minimizuokite glitimą, cukrų ir karvės pieno produktus. Taip pat visam laikui rekomenduočiau atsisakyti visų uždegimus provokuojančių augalinių aliejų (ypač, jei jie rafinuoti), palikus tik alyvuogių, avokadų, kokosų aliejus bei gyvūninės kilmės riebalus. Užtikrinkite, kad likę racione produktai maksimaliai kokybiški, nerafinuoti ir prisotinti maistinių medžiagų.
- Užtikrinkite kokybišką virškinimą visuose organuose/etapuose. Kramtymas, skrandžio rūgštingumo palaikymas, tulžies skyrimasis, kasos fermentų veikla.
- Pakoreguokite turimus deficitus (baltymų, kokybiškų ir nepakeičiamųjų riebalų, vitaminų, mineralų).
Pagalbinės priemonės gleivinių gydymui
Linų sėmenys tarsi apvelka gleivinę, gali mažinti skausmą. Rekomenduojama pirkti kokybiškus sėmenis, jei reikalingi jų miltai – patiems susimalti ir vartoti tik šviežius, nes dėl sudėtyje esančių polinesočiųjų riebiųjų rūgščių produktas itin greit oksiduojasi ir genda. Pačius sėmenis sandėliuokite tamsioje, vėsioje vietoje.
1 v.š. sėmenų užpilamas stikline vandens ir paliekamas 2-12 valandų, tuomet sutrinamas blenderiu. Gerti 30 min prieš valgį.
Linų sėmenys siejami su testosterono mažinimu, todėl nerekomenduojami kaip ilgalaikės korekcijos priemonė vyrams bei moterims su sumažėjusiu šio hormono lygiu.
Psyllium arba balkšvųjų gysločių sėklų luobelės laikomos vandenyje tirpiu prebiotiku – maistu žarnyno mikrobiomai. Sugerdamos vandenį luobelės virsta į želę panašia mase ir dažnai naudojamos vidurių užkietėjimo simptomams lengvinti. Psyllium saugo gleivinę, gerina motoriką, veikia kaip sorbentas, todėl geriausia vartoti atskirai nuo valgio. Įdomu, kad konditerijoje jis naudojamas kaip glitimo pakaitalas.
Nepratusiems prie prebiotinių produktų ar plonojo žarnyno bakterinį išvešėjimą (SIBO) turintiems žmonėms Psyllium gali sukelti pilvo pūtimą, diskomforto pojūtį virškinimo trakte, sunkumo pojūtį skrandyje.
1-2 šaukštus užpilkite stikline kambario temperatūros vandens, išmaišykite ir išgerkite užgėrę dar bent 1 stikline vandens, nes luobelės sugeria itin daug skysčių. Psylliumą galite dėti į maistą ar gėrimus.
Poli- ir oligosacharidai tai prebiotikai, skatinantys lakto- ir bifidobakterijų augimą. Dėl šios priežasties nėra rekomenduojami žmonėms, turintiems plonojo žarnyno bakterinį išvešėjimą (SIBO). Bakterijoms virškinant poli- bei oligosacharidais išsiskiria specifiniai metabolitai – pieno rūgštis, butiratas, įvairios kitokios trumposios riebiosis rūgštys, apsaugantys nuo patogenų augimo. Vienas žinomiausių sacharidų – inulinas.
Pektinas – vandenyje tirpių skaidulų (prebiotikų) rūšis, kuri kaip ir Psyllium susijungusi su vandeniu virsta žele. Pektinas saugo gleivines nuo dirginančių aplinkos faktorių, gali padėti kylant rūgščiai ir veikia kaip sorbentas.
Aloe Vera sudėtyje yra daug polisacharidų (labiausiai ištirtas – acemananas, tai ir yra pagrindinė veiklioji gydanti augalo medžiaga), vitaminų, antioksidantų, mikroelementų. Tai daugiafunkcinis augalas, padedantis imunitetui, virškinimui, mažinantis uždegimus, skatinantis ląstelių regeneraciją. Visos naudos asocijuojamos tik su vidinio lapo sluoksniu – gelio pavidalo substratu.
Yra du Aloe tipai:
- Vaistinis aloe, kurio sudėtyje daug aloino, esančio augalo lapų dangale. Aoilnas pasižymi vidurius skystinančiomis savybėmis ir laikomas šiek tiek toksišku. Iš esmės tai aloe sultys iš viso augalo lapo. Preparatuose toks aloe gali būti žymimas kaip lateksas.
- Aloe gelis su minimaliu aloino kiekiu. Gaunamas smulkinant lapus ir vėliau juos filtruojant arba naudojant tik vidinę lapo dalį. Ne mažiau svarbus ir žaliavos apdorojimas- produktą reikėtų užšaldyti ne vėliau kaip per 4-6 valandas nuo surinkimo. Būtent su šiais preparatais siejamos deklaruojamos Aloe Vera naudos.
Aloe vera rekomenduojamas esant virškinimo trakto opoms bei uždegimams, jei silpnas imunitetas, chroniškų uždegimų, disbiozės, intoksikacijos atvejais.
Naudojama 15-20 ml į stiklinę šilto vandens 15-30 min prieš valgį 1-3 kartus per dieną. Perkant preparatą kapsulėmis vadovaukitės gamintojo instrukcija.
Esant autoimuninėms ligoms Aloe Vera vartoti reikia labai atsargiai dėl jo imunitetą moduliuojančio poveikio.
Kokybės garantą Aloe Vera garantuoja šis ženklinimas

Vaistinės svilarožės (Marshmallow root) šaknis liaudies medicinoje naudojama kaip atsikosėjimą skatinanti ir gleivines gydanti priemonė. Augalinėse gleivėse randama pektinų ir betaino.
Vitaminas U arba S-metilmetioninas, randamas kopūstų sultyse, virškinimo traktą veikia kompleksiškai. Stimuliuoja mucino gamybą, slopina histamino skyrimąsi, saugo kepenis nuo pažaidos. Papildų pavidalu ši medžiaga nėra populiari, tad jei turite galimybę pasigaminti kopūstų sulčių, nepraleiskite progos padėti savo gleivinei.
Vitamino U poveikiui beveik analogiškas yra cinko karnozinas. Cinkas pats savaime labai reikalingas virškinimo trakto sveikatai, gleivinių atsinaujinimui. Junginyje su karnozinu šis mineralas skatina prostoglandino E2 gamybą, taip pagreitindamas gleivinės regeneraciją, skatina gleivių skyrimąsi, reguliuoja skrandžio rūgštingumą, gali slopinti H. Pylori kolonizaciją skrandyje. Vartojama 75-150 mg du kartus per dieną tarpuose tarp valgio.
Šaltalankių aliejus yra tikras gamtos stebuklas sudėtyje turi apie 200 bioaktyvių junginių:
- Provitaminai alfa ir beta karotiną, kitų karotinoidų junginiai
- Vitaminas E tokoferolių ir tokotrienolių pavidalu (kas įsigijo mano knygą apie vitaminus ir mineralus, supras, kodėl tai taip svarbu)
- B grupės vitaminai
- Vitaminas C, K, rutinas
- Cinkas, geležis, selenas, varis
- Antioksidantai
- Amino rūgštys
Šaltalankių aliejuje geras Omega 3 ir 6 santykis, jame randama itin retos Omega 7 riebiosios rūgšties, žinomos dėl savo antikandidinio ir antibakterinio poveikiu.

Geriausia šaltalankių aliejų vartoti po 1 a.š. tarp valgių 2 kartus per dieną, tačiau jei toks būdas sukels diskomfortą dėl problemų su kasa arba tulžimi, galite vartoti kartu su šiltu valgiu. Pirkdami šaltalankių aliejų įsitikinkite, kad sudėtyje nėra saulėgrąžų ar kitų aliejų.
Saldymedis laikomas adaptogenu. Sudėtyje esanti glicirizinas stabdo kortizolio irimą. Tai gali būti naudinga, jei kortizolis chroniškai žemas, tačiau, jei streso hormonas ir taip pakilęs, saldymedis gali bloginti savijautą keldamas spaudimą, tachikardiją ir provokuodamas nerimą. Dėl šios priežasties rekomenduojama rinktis deglicirinuotą (DGL) saldymedį.
Saldymedis skatina gleivinės gijimą, ilgina gleivinių ląstelių gyvavimo laiką, skatina prostoglandinų gamybą taip pakeldamas mucino kokybę.
Čaga grybas taip pat laikomas adaptogenu, nootropu. Jo veiklioji medžiaga – befunginas. Be to, kad skatina kognityvines funkcijas, jis apsaugo gleivines sudėtyje esančių rauginių medžiagų dėka. Čaga pasižymi antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu, stimuliuoja tulžies tekėjimą, normalizuoja angliavandenių ir riebalų apykaitą.
L-glutaminas – nepakeičiama aminorūgštis, kuri atlieka begales funkcijų mūsų organizme. Ji atlieka svarbų vaidmenį ir virškinimo trakto gleivinės atsinaujinime ir apsaugoje. Glutaminas – vienas pagrindinių energijos šaltinių žarnyno ir skrandžio ląstelėms, o kaip jau minėjau, energijos poreikia nuolat atsinaujinančiai ir juo labiau gijančiai gleivinei yra didžiulis.
Glutaminas gali skatinti gleivių gamybą taip apsaugodamas virškinimo traktą nuo pažeidimų. Kai kurie tyrimai rodo, kad jis taip pat gali mažinti uždegimą
Vartojama 5-10 gramų per dieną 30 min prieš valgį.
Kadangi glutaminas organizme gali virsti glutamatu – susijaudinimą, dirglumą sukeliančiu neurotransmiteriu, jo nerekomenduojama vartoti žmonėms, turintiems neurologinių sutrikimų.
Kompleksinės priemonės:
Terra Origin healthy gut
Pliusai – daug augalinių ir natūralių ingridientų nedidelėmis dozėmis
Minusai – pasireiškus šalutiniams reiškiniams į kurią nors sudedamąją dalį, nebus aiškų, į ką reaguojate.
Iberogast – augalinis mišinys, kurių sudėtyje yra karčių žolių. Poveikis kaupiamasis, todėl reikia vartoti ilgesnį laiką. Preparatas reguliuoja virškinimo trakto motoriką, dėl to laikomas prokinetiku, mažina refliukso simptomus, slopina uždegimą, saugo gleivinę.
Kiti preparatai turintys teigiamą įtaką gleivinių sveikatai ir skatinantys jos regeneraciją
✅ Raudonoji guoba
✅ Mastikos derva
✅ Kraujažolės ekstraktas
✅ Ožragė
✅ MSM (metilsulfonilmetanas)
✅ Plantagliucidas (gysločio ekstraktas)
✅ Peletrūnas
✅ Želatinos tanatas
✅ Chitozanas
✅ Lino sėklos
✅ Karnitinas
✅ Omega-3
✅ Vitaminas A, E
Vaistai, kurių sudėtyje yra bismuto, gali apsaugoti gleivinę, tačiau mažina skrandžio rūgštingumą.
Savaime suprantama, išvardintų preparatų negalima vartoti visų iš karto. Patariama išsirinkti 2-3 preparatus ir stebėti savo savijautą juos vartojant. Nepamirškite, kad net į patį nekalčiausią žolelinį papildą jūs galite reaguoti individualiai. Būtinai įveskite tik po 1 prepapratą kas kelias dienas ir stebėkite savo savijauta. Pavartoję 2-3 mėnesius galite keisti kitais ir stebėti poveikį.